YMCA

Etusivu    Järjestösivut   Urheiluliitto    NMKY-palvelut    Jäsensivut    TfE   Kuvapankki



Suomen NMKY:n Liitto ry ja Suomen NMKY:n Urheiluliitto ry ovat NMKY-toiminnan kattojärjestöt Suomessa.

The YMCA of Finland is the National Council of Young Mens Christian Associations in Finland.




TfE-koulutus ja VfE-ohjelma

TFE-koulutus 2006

   

1. NMKY-aate ja maailman NMKY

      

Mikä on NMKY?

      

NMKY ja NNKY

   

2. Suomen NMKY ja sen toimintamuodot

   

>>Kansallinen tapaaminen Heinola 31.3.-2.4.

   

3. Ekumenia ja kristikunta - uskonnot globaalissa maailmassa

   

4. Kv-asiat

   

5. Ihmisoikeudet, suvaitsevaisuus ja kehitysyhteistyö

   

6. Järjestöelämä Suomessa

   

7. EAY - Euroopan NMKY ja matkan valmistelu

   

8. Loppumatka ulkomaille

Mikä on TfE?

TfE-koulutuksen tavoitteet

TfE Ohjaajan opas

Virtuaali TfE

TfE 2006 ryhmien ilmoittautumislomake

VfE uutisia

Esitelmiä Lahden liittopäivillä 1.4.2006


NMKY ja NNKY


NMKY /YMCA
Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys/Young Men’s Christian Association


Tavoite: opitaan perusasiat NMKY:stä

1. NMKY on kansainvälinen ekumeeninen nuorisoliike, jonka pyrkimyksenä on nuoren tasapainoinen kehittäminen.

2. Kansainvälinen tunnus symboloi kasvatustyön kolmioperiaatetta; jokainen ihminen on fyysinen, henkinen ja hengellinen kokonaisuus.

3. NMKY:n Maailmanliiton tunnus

- Otettiin käyttöön 1881 Lontoon kokouksessa

- Tunnus luotiin nuorten NMKY:n matkailijoiden vuoksi

- Kristus monogrammi

- Avoin raamattu Joh. 17:21, "Että he kaikki yhtä olisivat"

- Kaikki maanosat

- NMKY:n nimi eri kielillä; kirjaimet lokeroissa

Toteutusehdotuksia:

1. Jaa koulutettavat ryhmiin. Anna kullekin ryhmälle tehtäväksi hakea tietoa eri aiheista. Tehtävän he voivat esitellä toisilleen seuraavalla kokoontumiskerralla. Tehtävät voidaan toteuttaa myös ryhmätöinä paikan päällä.

Kysymyksiä/tehtäviä:

o Mitä on ekumenia?
o Muotoilkaa paperille NMKY:n toimintasuunnitelma: mikä on NMKY:n tehtävä tänään, omalla paikkakunnallanne?
o Mitä merkitsee NMKY-lyhenteen K-kirjain? Mitä se voisi olla käytännössä?

2. Pohtikaa, mikä on NMKY:n tehtävä.

3. Opetuskeskusteluna, käykää läpi NMKY:n keskeiset tehtävät ja toiminta. Tämän osion voi käydä läpi varsin nopeastikin.

4. Katsokaa Suomen NMKY-liiton sääntöjä. Laatikaa omat sääntönne. Minkälaiset sääntöjen tulisi lyhyesti olla teidän mielestänne. Tämän voi toteuttaa ryhmissä tai koko ryhmä yhdessä. Tämän voi myös tehdä niin, että ensin tehdään omat säännöt ja sitten vasta katsotaan liiton sääntöjä ja vertaillaan.

Linkkejä ja materiaalia:

Suomen NMKY-liiton sivut: http://www.ymca.fi/


NNKY -Nuorten Naisten Kristillinen Yhdistys

Mikä ja mitä on NNKY? Se on kristillinen ja ekumeeninen nuoriso- ja naisjärjestö, jonka tavoitteena ja tehtävänä on kristillisen uskon innoittamana kehittää ja lisätä naisten ja tyttöjen yhteisvoimaa ja johtajuutta, jotta täydet ihmisoikeudet, hyvinvointi, turvallisuus, vapaus, oikeudenmukaisuus ja rauha voidaan taata kaikille ihmisille.

Nuorille naisille perustettiin oma kristillinen yhdistys NMKYn eli nuorten miesten kristillisen yhdistyksen rinnalle. Perusajatus näissä yhdistyksissä on sama, mutta kyseessä on kuitenkin kaksi täysin erillistä organisaatiota.

NNKY-liike toimii n. 100 maassa ja sen erilaisissa toiminnoissa on mukana 25 miljoonaa naista. Ensimmäiset paikallisyhdistykset järjestäytyivät v. 1855 Englannissa. Kaikilla mailla on oma kansallinen toimintansa, mutta niitä yhdistää kansainvälinen yhteistyöelin, NNKYn maailmanliitto (eli World YWCA), joka perustettiin v. 1894. Maailmanliiton keskustoimisto on Genevessä, ja hoitaa yhteydenpidon muihin maailmanlaajuisiin organisaatioihin kuten

* YK ja sen alajärjestöt
* kirkkojen maailmanneuvostot
* NMKYn maailmanliitto
* Maailman partiojärjestöt
* Punainen risti ja Punainen puolikuu

Maailmanliitto myös julkaisee materiaalia & julkilausumia yhteiseen käyttöön. On erilaisia koulutusohjelmia, tietopankki sekä Common Consern-lehti. Lisätietoja monista mahdollisuuksista osallistua projekteihin tai koulutusohjelmiin löytyy nettisivuilta www.worldywca.org

NNKY pyrkii maailmanlaajuisesti parantamaan naisten ja tyttöjen asemaa mm. koulutuksella, pienlainojen ja kehitysprojektien avulla sekä taistelemalla naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja prostituutiota vastaan. Tärkeä työmuoto on myös nuorten naisten kouluttaminen johtajuuteen ja vastuuseen.

Paikallisten yhdistysten toimintamuodot vaihtelevat paljonkin ajankohtaisten ja aluekohtaisten tarpeiden mukaan. Kehitysmaissa keskitytään elinolojen parantamiseen ja tyttöjen koulutukseen, siihen että he pystyisivät ottamaan vastuun omasta elämästään. Esim. El Salvadorin NNKY pyrkii lisäämään nuoren naisten arvostusta, koota yhteen naisten voimavarat, tahto, unelmat ja toimintatarmo elämän puolustamiseen. Naisia halutaan rohkaista toimimaan eri elämänalueilla ja osallistumaan aktiivisesti heitä itseään koskevien ongelmien ratkaisemiseen. Suomen NNKYn paikallisyhdistysten toimintaan taas kuuluu mm. erilasia harrastuspiirejä ja käytännön kursseja. NNKYn kautta on esimerkiksi mahdollista lähteä au pairiksi tai osallistua Ten Sing-toimintaan johon kuuluu draamaa, tanssia ja laulua -kaikkea luovaa. Eri puolilla Eurooppaa järjestetään Ten Sing leirejä yms. kansainvälisiä tapaamisia. Suomen NNKY tarjoaa tukea ja koulutusta aiheesta kiinnostuneille.

NNKYn Maailmanliiton ja Euroopan eri NNKYiden kautta myös suomalaisilla nuorilla on mahdollisuus osallistua kansainvälisiin tapahtumiin, koulutukseen ja leireille tai hakea harjoittelijaksi ulkomaille.



SUOMEN NNKY

Suomen NNKY on toiminut vuodesta 1896 alkaen. Liittoon kuuluu 26 paikallisyhdistystä 23 eri paikkakunnalla (3 paikallisyhdistyksistä on ruotsinkielisiä).

Liitto toimii itsenäisten paikallisyhdistysten yhteistyöelimenä kuten World YWCA eri maiden liitoille. Suomalainen liitto koordinoi, kouluttaa ja tiedottaa paikallisia yhdistyksiään ja hoitaa kansallisia & kansainvälisiä yhteyksiä.

Suomessa toiminnan kohderyhminä ovat mm.

o maahanmuuttajat,
o lapsiperheet
o sinkut
o työttömät
o opiskelijat
o vanhukset ja näille löytyy erilaisia palveluja ja toimintaa.

Suomessakin naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäiseminen kuuluu NNKYn ohjelmaan. Tarvittaessa liitto järjestää koulutusta ja tuottaa materiaalia aiheesta. Yleisesti ottaen toiminta on monimuotoista käytännön kursseista harrastuspiireihin ja hengellisestä toiminnasta sosiaaliseen työhön.

NNKy tekee yhteistyötä monenlaisten kansainvälisten yhteisöjen kanssa. Mm. pienimmän lantin yhteisö on tällainen naisten rukousliike, jonka perusajatuksena on rukoilla rauhan, oikeudenmukaisuuden ja sovituksen puolesta sekä pistää aina näitä rukoillessa kyseisen maan pienin lantti talteen josta ne sitten kerran vuodessa kerätään ja jaetaan projekteihin ympäri maailmaa.

Suomen NNKYlla on kaksi leirikeskusta, Hakulissa ja Kemiötunturilla. Molemmat ovat kaikille avoimia ja painottavat elämyksiä luonnossa. niihin voi mennä yksin, kaksin tai ryhmissä, ja ainakin hakulissa on tarjolla ohjelmoitua leiritoimintaa. Siellä on myös tapahtumia nuorisolle ja erilaisille harrastajille kuten sienten poimijoille. Kemiötunturin majalla on mahdollisuus pitää omia kokouksia, kursseja tai sukujuhlia ja siellä voi nauttia lappalaisen juhlapäivällisen.





ERI NNKYiden KAMPANJOITA

NNKYn Maailmanliiton pääsihteeri Musimbi Kanyoro on sanonut: "Kaikki NNKYissä tehtävä työ voidaan tiivistää yhteen lauseeseen: Autamme tyttöjä ja naisia kehittymään vastuunkantajiksi ja johtajiksi ja näin muutoksen toteuttajiksi yhteisöissään. "

VOIMAA MUUTOKSEEN (Power to Change)

Oon kansainvälinen kanpanja, jonka tavoitteena on

o koota 25 milj. USAn dollarin rahasto tyttöjen ja naisten johtajuuskoulutusta varten.
o varmistaa NNKYn liikkeen taloudelliset- ja henkilöresurssit.
o rohkaista ystäviä ja tukijoita kannattamaan NNKYn tämänhetkisiä työmuotoja
o korostaa NNKYn identiteettiä ja lisätä maailmanlaajuista tietoutta NNKY:stä.

Zambiassa on kampanjoita lasten hyväksikäyttöä vastaan ja Liettuan alkuvaiheessa oleva NNKY kohdistaa voimiaan toimintansa vahvistamiseen ja muotoutumiseen.


Mitä siis nuoret naiset voivat tehdä?

Paljonkin. He voivat

* Ottaa aktiivisen roolin yhteisössä
* Puhua väkivallan seuraamuksista
* liittyä organisaatioihin kuten YWCA
* purkaa vihaa väkivallattomnin keinoin
* pyytää apua


Tulosta tämä sivu / Print this page

© Tfevfe.ymca
Palvelun tarjoaa Opintoverkko Oy:n www-sivupalvelu.
Tekninen toteutus Tuomo-Media, 2002-2003